Acne

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen.Welke vaak gepaard gaan met onzekerheid en psychisch leed. Kies voor professionele acne-therapie met individuele benadering en uitgebreide mogelijkheden bij Mary Smits Huid & Laser

Hoe ontstaat acne?

Acne is een chronische ontsteking van de talgklierfollikel. Dit kenmerkt zich door het voorkomen van comedonen, papels, infiltraten en pustels. De talgklieren monden uit in haarzakjes en produceren huidsmeer (talg) om de huid soepel te houden en de zuurgraad van de huid te bewaren. Wanneer de uitgang van het haarzakje verstopt raakt ontstaat acne. Waardoor acne precies ontstaat is niet duidelijk, waarschijnlijk spelen meerdere factoren een rol.

Deze factoren zijn vaak een combinatie van
– Een verhoogde talgproductie
– Een stoornis in het verhoorningsproces van het afvoerkanaaltje van de talg
– De invloed van bacteriën en schimmels
– De invloed van mannelijke hormonen

Acne kenmerkt zich door: een vette glimmende huid, mee-eters (zwarte en witte), rode pukkels, puistjes met een geel puskopje en acnélittekens.

Behalve de puistjes die door inwendige oorzaken ontstaan zijn er ook acnevormen die ontstaan door andere factoren.
Cosmetica, bijwerkingen van geneesmiddelen, stoffen zoals olie, teer, petroleum kunnen tevens het ontstaan van acne activeren.

Andere vormen van acne:

Huidaandoeningen die op acne lijken, maar op een andere manier behandeld moeten worden zijn : acne rosacea, folliculitis (infectie van het haarzakje), dermatitis peri-oralis (pustuleuze en schilferende afwijking rondom de mond) of steenpuisten.

 • peeling

  Peelingbehandelingen met hoge concentraties salicylzuur of glycolzuur kunnen acne verbeteren.

  de behandeling met een peeling noemen we chemisch exfoliëren, wat een mooi woord is voor het verwijderen van dode huidcellen op je huid.

  Door  opstapeling van oude huidcellen raakt de porie verstopt. Doordat de huid meer talg produceert blijven deze cellen vast zitten en ontstaan er onzuiverheden .Bij een peeling lossen de zuren als het ware een laagje van de huid op waardoor poriën minder verstopt raken.

  Glycolzuur verbreekt de verbindingen tussen de dode huidcellen, waardoor de huid gaat schilferen en de dode hoornlaag dunner wordt. Hierdoor ontstaat een betere talgafvoer doordat de talgklieruitgangen vrij komen.  Tevens werkt het anti-oxiderend en ontstekingsremmend.

  Salicylzuur is vetoplosbaar en en dringt daardoor dieper de poriën in, waardoor het opgehoopt talg oplost. Ook werkt het ontstekingsremmend.

 • LASER / UVPL

  De ND Yag laser kan dieper de huid binnendringen waardoor ook de talgklieren worden bereikt. In de porie bevinden zich bacteriën, de propionibacterium acnes, welke ook wel als oorzaak van de acne word aangewezen. In de porie vermenigvuldigen zij zich snel waardoor de porie ontstoken raakt en er een puistje ontstaat.

  De ND YagLaser pakt deze bacterie aan en remt de talgproductie.

  UVPL met blauw licht ( 415 nm) kan ook ingezet worden bij acne en onzuiverheden. Hierbij is het doel de porphyrine in de huid, die geproduceerd worden door de propionibacterie. Ontstekingen zullen hierdoor verminderen.  De rode vlekjes en kleine pigmentvlekjes die ontstaan na ontstekingen (postinflammatoire pigmentaties) kunnen ook door UVPL behandeld worden.

  Een bijkomend voordeel is dat door deze behandelingen, naast het het verminderen van actieve acne, ook de algemene huidconditie verbeterd. Waardoor acnelittekens verminderen.

 • acne-littekens

  Restverschijnselen van acne kunnen zichtbaar worden als littekens. Die er vaak uitzien als (diepe) putjes in de huid of als donker gekleurde vlekjes. Hoe ernstiger en langer het ontstekingsproces is verlopen, hoe groter de kans op littekenvorming.

  Door middel van diverse behandelmogelijkheden kunnen deze littekens vervagen en minder zichtbaar worden.

  • Microneedling RF : geavanceerde microneedling behandeling waarbij er door middel van stroom op de naaldjes de collageen productie van de huid wordt gestimuleerd en de huidstructuur wordt verbeterd.
  • TCA (cross) Pixel Peeling: een zwaardere peeling waarbij de huid in 5 dagen geheel vernieuwd, en waarbij speciale aandacht wordt besteed aan met name “icepick” littekens
  • Medical Needling : een naaldtechniek die dieper gaat en intenser is dan microneedling.
  • Oppervlakkige Subcision: waarbij de verkleefde huid onder het litteken wordt losgemaakt van het bindweefsel.
  • CO2 Fracional Lasertherapie: een zeer intensieve laserbehandeling waarbij de huid zichtbaar verbeterd. (niet geschikt voor donkere huidtypes)
 • Vergoeding

  Acne-behandelingen worden afhankelijk van uw polis door de meeste zorgverzekeringen vergoed vanuit het aanvullende zorgpakket.

  De hoogte van deze vergoeding is polisafhankelijk.

Acne voor
Acne na

De acne therapie wordt door Mary Smits persoonlijk gedaan.

Dieptereiniging, chemische peelings en lasertherapie worden afwisselend toegepast.

Maak een afspraak  en krijg volledig advies over acne en overige huidaandoeningen.

Acne rug
Acne rug

Acne

Laat uw huid behandelen door erkend therapeute Mary Smits

 

Nederlands Vereniging van Huidtherapeuten

KP Kwaliteitsregister Paramedici