Schimmelnagel

Schimmelnagel laser

Onychomycose, ofwel schimmelnagels zijn vinger- of teennagels met een schimmelinfectie. De nieuwe techniek is behandeling door middel van laser .Deze zorgt voor verhitting van het nagelbed, ongeveer 50ºC, waardoor de schimmelinfectie gedood wordt.

Schimmelnagel ofwel Onychomycose

De werkelijke infectie van vinger- of teennagels is het bed van de nagel en de plaat onder het nageloppervlak (Nail Plate).

In de meeste gevallen, circa 98%, zijn de teennagels geïnfecteerd. Vingernagels met een schimmelinfectie zijn zeldzaam. Vrouwen hebben minder vaak last van deze infectie dan mannen. Oudere mensen hebben meer kans om een schimmelnagel (kalknagel) te ontwikkelen dan kinderen. Uitgangspunt is dat dit komt door het feit dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen.

Oorzaken Schimmelnagel

Vooral mensen met chronische ziekten, zoals bij mensen met diabetes, mensen met problemen met de bloedsomloop en immuundeficiëntie ziekte (immuunsysteem wordt onderdrukt), zijn extra vatbaar voor deze schimmelinfectie en kan dit een medische indicatie zijn. Maar ook erfelijkheid, eerdere trauma’s aan de nagels, een warm(er) klimaat, (te) strakke schoenen en overtollige transpiratie kunnen hierbij een rol spelen.

Schimmels zijn eenvoudige parasitaire plantaardige organismen die geen zonlicht nodig hebben om te groeien. Teennagels zijn hierdoor kwetsbaar, omdat deze zich vaak in donkere, vochtige plaatsen bevinden (sokken / schoenen).

Stinkend afval kan zich verzamelen onder de nagel. De nagelplaat kan gedeeltelijk aan de top van de nagel of soms geheel loslaten. De infectie kan zich verspreiden naar de andere nagels en zelfs naar de huid. Spontane genezing is zeer onwaarschijnlijk.

Soms zijn de schimmels al jaren aanwezig zonder pijn of andere symptomen te veroorzaken. De nagel kan dan ineens dikker worden en veranderen naar een oppervlakkige witte of geelbruine verkleuring.

 • Crèmes

  Crèmes: Bij schimmelnagels is de gehele dikte van de nagelplaat geïnfecteerd. Lokale anti-schimmelcrèmes zullen niet werken, doordat de werkzame stof onvoldoende door de nagelplaat heendringt.

 • Orale medicatie

  Orale medicatie: Er zijn orale medicijnen die schimmelinfectie kunnen behandelen. Het nadeel is dat deze vaak langdurig geslikt moeten worden en dat de lever en nieren hier schade van kunnen ondervinden. Deze zullen dan regelmatig gecontroleerd moeten worden.

 • Laser

  Laser: De nieuwe techniek is behandeling door middel van laser .Deze zorgt voor verhitting van het nagelbed, ongeveer 50 ºC, waardoor de schimmelinfectie gedood wordt.

  Tijdens de behandeling ervaart U  een warmtesensatie. Na de behandeling kan een lichte tinteling nog voelbaar zijn.

  Voor de behandeling is het belangrijk dat de nagels goed schoongemaakt zijn, er geen nagellak of andere kleurstoffen meer aanwezig zijn. Als de nagel verheven of erg ongelijk is, is het aan te raden de nagel eerst door een pedicure te laten fraisen voorafgaand aan de behandeling. Belangrijk is dat de gehele nagel PLUS alle andere nagels van de aangedane hand of voet behandeld worden, ondanks dat niet alle nagels zich presenteren met zichtbare oppervlakkige witte of geelbruine verkleuring.

 • Aantal behandelingen

  Er zullen twee à drie behandelingen plaatsvinden. De tweede behandeling word na 2-4 weken gegeven, daarna zal na 5-6 maanden bekeken worden of een derde behandeling nodig is. Er zal aan de basis van de nagel een gezonde, schimmelvrije nagel tevoorschijn komen.

  Teennagels groeien erg langzaam, waardoor de nagel negen tot twaalf maanden de tijd nodig heeft om te vernieuwen. Dan is het geïnfecteerde deel van de nagel geheel uitgegroeid. Na de behandeling blijft het belangrijk om de nagels goed te blijven verzorgen. Een nieuwe schimmelinfectie kan zich helaas altijd voordoen. Geadviseerd word een maal per jaar de behandeling te herhalen.

Schimmelnagel
Schimmelnagels

De laserbehandeling voor een schimmelnagel wordt uitgevoerd met de  Q-Switched ND YAG laser en/of de Ultra Plus VPL laser.

Maak een afspraak met Mary Smits en krijg volledig advies over schimmelnagels en overige behandelingen.

Schimmelnagel laser

Schimmelnagel laser

De behandelingen voor schimmelnagels worden gedaan met een Q-Switched ND YAG laser en/of de Ultra Plus VPL laser