SchimmelnagelAfspraak maken huidtherapie

Schimmelnagel laser

Onychomycose, ofwel schimmelnagels zijn vinger- of teennagels met een schimmelinfectie. De nieuwe techniek is behandeling door middel van laser .Deze zorgt voor verhitting van het nagelbed, ongeveer 50ºC, waardoor de schimmelinfectie gedood wordt.

Schimmelnagel ofwel Onychomycose

De werkelijke infectie van vinger- of teennagels is het bed van de nagel en de plaat onder het nageloppervlak (Nail Plate).

In de meeste gevallen, circa 98%, zijn de teennagels geïnfecteerd. Vingernagels met een schimmelinfectie zijn zeldzaam. Vrouwen hebben minder vaak last van deze infectie dan mannen. Oudere mensen hebben meer kans om een schimmelnagel (kalknagel) te ontwikkelen dan kinderen. Uitgangspunt is dat dit komt door het feit dat kindernagels sneller groeien dan nagels van volwassenen.

Oorzaken Schimmelnagel

Vooral mensen met chronische ziekten, zoals bij mensen met diabetes, mensen met problemen met de bloedsomloop en immuundeficiëntie ziekte (immuunsysteem wordt onderdrukt), zijn extra vatbaar voor deze schimmelinfectie en kan dit een medische indicatie zijn. Maar ook erfelijkheid, eerdere trauma’s aan de nagels, een warm(er) klimaat, (te) strakke schoenen en overtollige transpiratie kunnen hierbij een rol spelen.

Schimmels zijn eenvoudige parasitaire plantaardige organismen die geen zonlicht nodig hebben om te groeien. Teennagels zijn hierdoor kwetsbaar, omdat deze zich vaak in donkere, vochtige plaatsen bevinden (sokken / schoenen).

Stinkend afval kan zich verzamelen onder de nagel. De nagelplaat kan gedeeltelijk aan de top van de nagel of soms geheel loslaten. De infectie kan zich verspreiden naar de andere nagels en zelfs naar de huid. Spontane genezing is zeer onwaarschijnlijk.

Soms zijn de schimmels al jaren aanwezig zonder pijn of andere symptomen te veroorzaken. De nagel kan dan ineens dikker worden en veranderen naar een oppervlakkige witte of geelbruine verkleuring.

 • Crèmes

  Crèmes: Bij schimmelnagels is de gehele dikte van de nagelplaat geïnfecteerd. Lokale anti-schimmelcrèmes zullen niet werken, doordat de werkzame stof onvoldoende door de nagelplaat heendringt.

 • Orale medicatie

  Orale medicatie: Er zijn orale medicijnen die schimmelinfectie kunnen behandelen. Het nadeel is dat deze vaak langdurig geslikt moeten worden en dat de lever en nieren hier schade van kunnen ondervinden. Deze zullen dan regelmatig gecontroleerd moeten worden.

 • Laser

  Laser: De nieuwe techniek is behandeling door middel van laser .Deze zorgt voor verhitting van het nagelbed, ongeveer 50 ºC, waardoor de schimmelketen word gebroken.

  Tijdens de behandeling ervaart U  een warmtesensatie. Na de behandeling kan een lichte tinteling nog voelbaar zijn.

  Voor de behandeling is het belangrijk dat de nagels goed schoongemaakt zijn, en dus geen nagellak of andere kleurstoffen meer aanwezig zijn, en uw nagels eerst door een pedicure te laten fraisen tot een max. dikte is van 2 mm.  Belangrijk is dat de gehele nagel PLUS alle andere nagels van de aangedane hand of voet behandeld worden, ondanks dat niet alle nagels zich presenteren met zichtbare oppervlakkige witte of geelbruine verkleuring.

 • Aantal behandelingen

  Ondanks dat er tot op heden nog geen wetenschappelijk bewijs voor is, is het huidige protocol dat er meerdere behandelingen worden gegeven.

  Daarna zal na enkele maanden bekeken worden of de therapie is aangeslagen.

  Er zal dan aan de nagelbasis een gezonde, schimmelvrije nagel tevoorschijn komen

  De lasertherapie word maandelijks opnieuw herhaald en wederom gekeken of het resultaat stand houd, tot er een geheel schone nagel is verschenen.

  De kosten zijn 55 euro per voet/per behandeling.
  U mag zelf kiezen hoe vaak u therapie wil toepassen en krijgt de mogelijkheid om per keer te betalen.
  Onze praktijk doet niet aan “FIX” behandelingen.
  Alle 5 of 10 tenen worden behandeld…hierdoor word kruisbesmetting geminimaliseerd.
  De kans dat een schimmelnagel voor 100% kan worden bestreden ligt tussen de 60-70%.
  Er kan helaas geen garantie worden gegeven.
  Indien na de eerste 3 behandelingen geen resultaat is geboekt word de behandeling eventueel in gezamenlijk overleg gestaakt, zodat u geen onnodige kosten hoeft te maken. De kans dat meerdere sessies wel aanslaan is gering en ligt mede ook aan de ernst van de infectie.

  Teennagels groeien erg langzaam, waardoor de nagel negen tot twaalf maanden tijd nodig heeft om te vernieuwen. Dan is het geïnfecteerde deel van de nagel geheel uitgegroeid. Na de behandeling blijft het belangrijk om de nagels goed te blijven verzorgen. Een nieuwe schimmelinfectie kan zich helaas altijd voordoen. Geadviseerd word jaarlijks minimaal 1 maal de behandeling te herhalen.

 • wat kunt U zelf doen?

  Voor de behandeling is het belangrijk dat u zorgt dat uw voeten schoon zijn, uw nagels kort geknipt zijn, nagels dun gevijld en u geen nagellak, medische zalf of andere zalf op uw nagels heeft. Daarnaast adviseren wij om naar uw afspraak schone sokken mee te nemen.

  Na de behandeling kan de nagel nog warm zijn, maar over het algemeen niet meer pijnlijk. Naast de lasertherapie gelden de volgende adviezen:

  • Gebruik langdurig antischimmelpoeder of schimmeldodende spray in de schoenen en op de voeten om herbesmetting tegen te gaan;
  • Het kan zijn dat de schimmel zich in leren schoenen nestelt. Bij een uitgebreid beeld van schimmelnagels is het raadzaam om uw schoenen te vervangen;
  • Heeft u last van schimmel op de voeten en tussen de tenen laat dan de huisarts een antischimmelcrème voorschrijven;
  • Droog uw voeten goed af, ook tussen uw tenen;
  • Daar slippers in openbare ruimtes zoals doucheruimtes, sauna’s en zwembaden;
  • Was uw sokken op 60 graden; denk hierbij ook aan handdoeken, badmatjes etc.
  • Draag katoenen sokken;
  • Bezoek een pedicure om de nagels dun te laten vijlen en te verzorgen;
  • Let op voldoende ruimte in de schoen voor uw tenen;
  • Wissel dagelijks van schoenen, zodat ze tussendoor goed kunnen drogen/luchten.
  • Andere mogelijkheden tot nieuwe (kruis)besmetting moeten goed in acht worden genomen. Schaartjes, vijltjes of nagellakborsteltjes eenmalig gebruiken of wegwerpmateriaal gebruiken.
Schimmelnagel
Schimmelnagels

De laserbehandeling voor een schimmelnagel wordt uitgevoerd met de  Q-Switched ND YAG laser en/of de Ultra Plus VPL laser.

Maak een afspraak met Mary Smits en krijg volledig advies over schimmelnagels en overige behandelingen.

Schimmelnagel laser

Schimmelnagel laser

De behandelingen voor schimmelnagels worden gedaan met een Q-Switched ND YAG laser en/of de Ultra Plus VPL laser

 

Nederlands Vereniging van Huidtherapeuten

Dutch Aesthetic Laser Association

Dala Mary Smits

KP Kwaliteitsregister Paramedici