LittekensAfspraak maken huidtherapie

Pigment laser

Pigment vlekken komen voor in verschillende vormen. Niet alle pigmentaties kunnen door laser worden verwijderd. met name oppervlakkig gelegen pigmentaties hebben het beste resultaat.

Pigment vlekken

Tussen de huidcellen in bevinden zich de pigmentcellen. Deze maken het pigment aan, en voeren die naar de bovenliggende huidcellen. Hierdoor ontstaat onder invloed van zonlicht de bruine huidskleur. Als een soort parapluutjes beschermt het pigment het genetisch materiaal van de celkern.

In principe is de huidskleur gelijkmatig verdeeld. Plaatselijke ophopingen van pigment uiten zich als vlekken. De aanpak is veelzijdig en vergt geduld. Zonnebescherming is noodzakelijk. Ook het onderliggende huidtype speelt een rol bij de behandeling.

Oorzaken van teveel pigment Teveel pigment in de huid kan verschillende oorzaken hebben. De grootste groep bestaat uit afwijkingen die bestaan uit een plaatselijke ophoping van natuurlijke pigmenten. Voorbeelden hiervan zijn moedervlekken, sproeten, levervlekken (lentigines) en zwangerschapsmasker (melasma). Dit natuurlijke pigment bestaat uit bolletjes met melanine, melanosomen genaamd. Deze worden gemaakt door de pigmentvormende cellen van de huid, de melanocyten.

Een belangrijke bron van kunstmatig pigment in de huid zijn tatoeages. Bij tatoeages liggen inktdeeltjes vrij in de huid. Hoewel het pigment niet in de huid thuishoort blijft het toch redelijk op zijn plaats omdat de inktdeeltjes zó groot zijn dat de opruimcellen van de huid: de macrofagen ze niet kunnen opnemen en afvoeren.

Hoe effectief is het? Met laser is heel veel mogelijk. Maar niet alles. Soms is een laser ‘op papier’ een goede keuze maar blijkt de therapie in de praktijk niet aan te slaan of slechts een tijdelijk effect te geven. De therapie is ook afhankelijk is van individuele factoren bij de cliënt zelf. Toch kunnen enkele algemene principes wel een handvat geven voor een keuze.

  • hoe langer een bepaald type laser op de markt is hoe meer er bekend is over de effectiviteit op de korte én lange termijn en over bijwerkingen.
  • hoe donkerder de te behandelen afwijking, hoe meer kans op succes.
  • hoe donkerder de normale huidskleur is hoe meer kans op pigmentatiestoornissen na de behandeling.

hoe verloopt een laserbehandelig met een pigmentlaser?                                                                                                                                            

een pigmentbehandeling word uitgevoerd zonder verdoving, welke zeer goed verdragen kan worden.  Gemiddeld duur een behandeling 15 tot 30 minuten. Voor een optimaal resultaat zijn er meestal 2 tot 3 lasersessies vereist.

In onze praktijk word gebruik gemaakt van Ultra Variable Pulsed Light (UVPL) De Fractional CO2  laser of een ND Yag laser. Na de behandeling zal er lichte roodheid en zwelling optreden. Dit verdwijnt na verloop van tijd. de pigmentatie kan de eerste week wat donkerder tot grijsachtig kleuren, om vervolgens na een tot twee weken te genezen. al dan niet in combinatie met een lichte korstvorming.

belangrijk is uw huid na de behandeling voor 6 weken niet bloot te stellen aan de zon. U krijgt als onderdeel van de behandeling een crème mee naar huis die het huidherstel ondersteund, ontstekingsremmend is en een beschermingsfactor heeft van SPF 50.

Bij Melasme ligt het pigment in de diepere huidlagen waardoor het een moeilijke en hardnekkige pigmentstoornis is om te behandelen. Door gebruik te maken van een Q-PTP methode ( quikly pulse to pulse), waarbij een laserpulse in een fractie word opgebouwd door twee op elkaar volgende pulsen, kan op een veilige manier een intensere behandeling worden aangeboden. Niet iedereen bereikt resultaat, maar bij ongeveer 60% van de cliënten kan meer dan 50% opheldering worden bereikt. Deze behandeling word eventueel gecombineerd met een chemische peeling.

Mary Smits gebruikt voor bovengenoemde behandelingen diverse lasers: de CO2 fractional laser , de Q-switched YAG laser en een UVPL. Afhankelijk van uw pigmentatie en huidtype kan hierdoor de juiste laser worden toegepast.

Pigment Laser
Pigment Laser

De laserbehandeling voor pigment wordt uitgevoerd met de Q-Switched ND YAG laser, de Fracional Co2 laser of de Ultra Plus VPL laser. Maak een afspraak met Mary Smits en krijg volledig advies over pigment en overige behandelingen.

Pigment Laser

Diverse Lasersystemen

De laserbehandeling van pigment wordt o.a. uitgevoerd met de Ultraplus VPL laser, de fractional CO2 laser en de Q switched ND Yag laser.

voor elke vorm van pigment de juiste laser!

 

 

Nederlands Vereniging van Huidtherapeuten

KP Kwaliteitsregister Paramedici