Littekens

Behalve jeuk, pijn en roodheid kunnen littekens het dagelijks leven belemmeren in houding en beweging. Maar ook psychische belasting en onzekerheid veroorzaken.
Mary Smits biedt als gespecialiseerd huidtherapeute volop mogelijkheden om U professionele litteken-therapie te geven.

Hoe ontstaan littekens?

Om te kunnen begrijpen hoe een litteken ontstaat, is het belangrijk iets te weten over het verloop van wondgenezing. Een wond geneest in drie fasen.

De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collageen vezels worden aangemaakt. De regeneratiefase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen. De rijpingsfase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.

Hoe behandel je littekens?

Eerst zouden wij moeten weten wat voor soort litteken het gaat. Vervolgens kiezen wij een behandeling uit die het beste bij u past en volgens ons het meest effectief is.

 • Welke soorten littekens zijn er?

  We onderscheiden ‘gewone’ littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens.
  Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur.

  • Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.
  • Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.
  • Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.
 • Wat kan Mary Smits voor u betekenen?

  Mary kan problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken: hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping).

 • De meest voorkomende behandeling zijn:

  Mary bepaalt samen met u welke behandelingen er gedaan kunnen worden.

  • Camouflage met producten of dermatografie (medische tatoeage) van verkleuringen en verklevingen.
  • Massagetechnieken ter vermindering van: jeuk en pijn, hypertrofie, verklevingen, doorbloedingsstoornissen en oedeem.
  • Medical needling: een techniek die effectiever is en dieper gaat dan Micro-Needling (dermapen)
  • Micro-needling met Radio Frequentie, bij deze techniek wordt door middel van ultrafijne naaldjes in combinatie met stroom (RF) de huid gestimuleerd tot nieuwvorming, het litteken herstelt of word verzacht omdat collageenvezels worden geherstructureerd.
  • Fractional laserbehandeling* Dit is de meest effectieve maar ook meest intense behandeling, waarbij als het ware een compleet nieuwe huid wordt aangemaakt, het litteken vervlakt of verzacht en de huidskleur aanneemt van het omliggende weefsel. ( *niet mogelijk bij donkere huidtypes)
 • MedArt Fractional CO2 laserbehandeling

  Deze laser is uitermate goed in te zetten bij het behandelen van littekens in het algemeen, maar ook littekens ontstaan door acné. De resultaten die met deze laser kunnen worden bereikt zijn zeer acceptabel.

  U moet uitgaan van meerdere lasersessies waarbij u uitgebreid word geïnformeerd over de downtime van de behandeling en de bijbehorende thuisverzorging.  Een lokale verdovingscrème kan in samenwerking met uw huisarts worden uitgeschreven.

De laserbehandeling voor een litteken wordt uitgevoerd met de MedArt Fractional CO2 laser. Hoogwaardige apparatuur voor een optimaal resultaat.

Maak een afspraak met Mary Smits en krijg volledig advies over littekens en overige behandelingen.

Littekens

Littekens

De behandeling van littekens wordt door Mary Smits gedaan met de nieuwste MedArt Fractional CO2 laser

 

Nederlands Vereniging van Huidtherapeuten

KP Kwaliteitsregister Paramedici