Oedeemtherapie

Door een stoornis in het lymfestelsel wordt overtollig weefselvocht onvoldoende afgevoerd. Vochtophoping in de huid en onderliggende weefsels veroorzaakt zwelling en stijfheid. Om het lichaam te helpen het overtollige vocht te verwijderen, zijn verschillende behandelmethodes geschikt. Voor een maximaal effect past de huidtherapeut meerdere behandel-methodes toe die samenvallen onder de noemer oedeemtherapie.

Starten met oedeemtherapie

In de Landelijke Richtlijn Lymfoedeem is vastgelegd dat het doorlopen van onderstaande behandelfasen het meest doeltreffende behandeltraject vormen voor de behandeling van lymfoedeem. we behandelen conform deze richtlijn en wijken indien noodzakelijk (en met goede onderbouwing) hiervan af .

De praktijk  biedt een breed scala aan behandelmethodes en ondersteunende apparatuur aan waarmee de oedeemklachten kunnen worden verminderd of verholpen. De huidtherapeut zal tijdens een intakegesprek, samen met u de meest optimale behandelcombinatie bespreken.

Initiële behandelfase
In de eerste fase zal er gedurende 4 tot 16 weken intensief worden behandeld (2-3 maal per week). De huidtherapeut zal middels metingen evalueren of de klachten afnemen en zo bepalen wanneer het eindresultaat (doel) is behaald.  Afhankelijk van het klachtenbeeld wordt een behandelplan op maat samengesteld en zo nodig tussentijd aangepast. Het verloop van de behandeling is namelijk per persoon verschillend.

Overgangsfase
In de tweede fase van de behandeling van lymfoedeem ligt de focus op zelfmanagement, oftewel hoe u zelf uw klachten zo goed mogelijk stabiel kunt houden zonder afhankelijk te zijn van therapie/de therapeut. De huidtherapeut bouwt de behandelfrequentie af op geleide van klachten en geeft u advies over zelfmanagement. Met behulp van verschillende meetmethoden (omvangmeting/vragenlijsten/foto’s etc.) evalueren we of de klachten stabiel blijven.

Onderhoudsfase
Wanneer het eindresultaat is behaald, zal maximaal 4 x per jaar een evaluatie plaatsvinden om te beoordelen of de klachten stabiel blijven. Bij verergering kunt u samen met de huidtherapeut besluiten om opnieuw een behandeltraject te starten.

De behandelingen voor oedeemtherapie worden door Mary Smits persoonlijk uitgevoerd.

Manuele lymfedrainage

Met een zacht pompende beweging van de handen activeert de huidtherapeut het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt.

Compressietherapie

Intermitterende pneumatische compressietherapie

IPC wordt uitgevoerd door een manchet aan te brengen rondom de arm of het been met oedeem. Het manchet bestaat uit verschillende luchtkamers. De luchtkamers kunnen afzonderlijk van elkaar worden gevuld met lucht. Dat gebeurt met een pomp.

De afzonderlijke luchtkamers worden achtereenvolgens met lucht gevuld en weer geleegd. Hierdoor ontstaat een stuwende werking die het vocht als het ware naar boven (richting het hart) masseert.

Lymftaping

Als het aanbrengen van zwachtels lastig is, bijvoorbeeld op de romp, dan maakt de huidtherapeut gebruik van lymftaping. De tape trekt de huid een heel klein beetje omhoog, waardoor er in de huid en de onderliggende weefsels meer ruimte komt om het vocht zich te laten verplaatsen. In combinatie met ademhalings- en bewegingsoefeningen stroomt het vocht naar plaatsen waar het gemakkelijker opgenomen wordt.

Zwachtelen

Na stimulering van de vochtafvoer zwachtelt de huidtherapeut de behandelde ledematen. De zwachtels helpen voorkomen dat het vocht terugvloeit naar het gebied dat reeds behandeld is.

De huidtherapeut zwachtelt de door oedeem opgezwollen benen of armen in, zodat er druk op de bloedvaten komt. De aderen vernauwen zich en de defecte kleppen sluiten zich. Door de benen of armen vervolgens te bewegen wordt het bloed door de kuitspieren of armspieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden.

Ademhalings- en bewegingsoefeningen

De huidtherapeut legt u specifieke bewegings- en ademhalingsoefeningen uit die de afvoer van lymfvocht via de lymfvaten bevorderen.

Oedeemtherapie

Maak een afspraak met Mary Smits en krijg volledig advies over oedeemtherapie en overige behandelingen.

Oedeemtherapie

De behandeling van oedeemtherapie wordt door Mary Smits persoonlijk toegepast

 

Nederlands Vereniging van Huidtherapeuten

KP Kwaliteitsregister Paramedici